Marketfy seminarium och tankar kring deep value

Jag lyssnade nyligen till ett seminarium anordnat av Marketfy vilket var väldigt intressant. Jag tänkte delge mina reflektioner från vad personerna bakom Oddball stocks, OTCadventures and Greenbackd diskuterade.

Intressant var att alla tre betonar värdering av deep value-karaktär.  Nate från Oddball stocks berättar att han letar efter aktier med P/B mindre än 0,8 och gärna mycket mindre än så. Detsamma gäller för Greenbackd som klassificerar ett företag med EV/EBIT<5 som good value och EV/EBIT<3 som very good value. Detta är här deras säkerhetsmarginal kommer in i bilden. Exempelvis, nämner Nate att det finns ett australienskt vinföretag som handlas till P/B 0,35 och säger att även om han har fel – bolaget kanske inte är värt 1ggr bokfört värde så kan bolaget mycket väl vara värt P/B 0,6 så avkastning blir ändå tillfredsställande.

Jag tycker att deep value, i synnerhet net-nets, blir mer och mer intressant även om jag fortfarande letar efter compounders. Detta har att göra med 1) Bolagen är ofta obskyra och har inte ett gäng analytiker som bevakar bolagen så konkurrensen är lägre 2) Går lättare och fortfarade att analysera 3) Säkerhetsmarginalen är mycket mer kvantifierbar än när man köper ett fantastiskt bolag så risken att jag faktiskt gör fel är begränsad. 4) Track records i backtest är otroligt bra och har legat över 20 % årlig avkastning på många marknader över tid. 5) Min (relativt korta) erfarenhet från att ha handlat net-nets är positiv.

Jag tycker att Greenbackd har en bra poäng då han nämner att Buffett-Munger stilen kräver så mycket mer än vad de flesta av oss klarar av och argumenterar föratt använda sig av en enkel kvantformel istället. Att handla väldigt låga EV/EBIT-bolag är en bra predictor för framtida avkastning men ROIC är ingen bra proxy för att ett företag med nuvarande hög avkastning på investerat kapital kommer att ha det i framtiden. Därför, om man vill investera i compounders, då måste man gå bortom vad som står i balansräkningen och resultaträkningen och faktiskt förstå industridynamiken och mer kvalitativa faktorer. Jag tror att detta är generellt svårare och eftersom min tid är begränsad till ca. 5-10 timmar i veckan av investeringsarbete så har jag börjat fokusera mer på deep value.

Men hur hittar man då idéer?

Bloggarna diskuterar detta och Nate berättar att han använder en väldigt enkel screener, säg alla bolag med P/B<0.8 på den franska marknaden. Sedan går han igenom bolag för bolag. För att snabbt gå igenom listan använder han sig av metoden fail fast – han försöker helt enkelt bli av med bolaget så fort som möjligt genom att titta på kriterier såsom hög skuldsättning, komplex affärsmodell, lite cash på balansräkningen som kan utesluta bolaget.  Processen är väldigt effektiv och Nate kan ofta utesluta bolag på 30 sekunder enligt denna metod. Att gå igenom en rejäl lista av bolag tar då inte alltför lång tid. Bloggaren på OTCAdventures nämner ett antal ställen där man kan hitta ineffektiviteter i marknaden. Ett av dessa ställen är marknadens premiering av företagsinvesteringar på kort sikt mot investeringar på lång sikt. Detta kan då enligt bloggaren utnyttjas för att hitta bolag med tillfälligt hög capex som pressar vinsten men som har stor värdeskapande effekt på lång sikt.

Avslutningsvis, Nate nämner Citizens bancshares (CZBS) som just nu handlas till P/B 0,55. Enligt Nate har denna aktie potential att dubblas så jag tänkte analysera denna aktie.

Här är en länk till seminariet för de som inte har sett det: Marketfy

Advertisements

3 thoughts on “Marketfy seminarium och tankar kring deep value

  1. Du verkar gå lite samma väg som jag gått. Problemet med leta compounders när marknaden är historiskt högt värderad är att man inte får något gratis.
    Alla kvalitetsföretag som handlas till rimlig värdering har hamnat i trubbel och det är svårt förutspå utfallet som nybörjare. Så tills man är bra nog på skilja på temporära svackor eller förlorade konkurrensfördelar letar jag hellre netnets i rekord indextider och spar compounders till kriser där Mr.market sänker dom istället. Sen kan man plocka upp lite obevakade småbolag som hamnat i trubbel med men som kanske inte rankas som fantastiska företag än men mer är bortglömt värde som när Bahnhof gick för 20kr eller protector för 18kr. Går säkert optimera krissituationer med genom fokusera på cykliska som faller hårdare med.

  2. Du verkar gå lite åt samma håll jag själv begav mig. När index är på rekordnivåer har dom compounders som handlas till rimligt pris hamnat i trubbel som inte är helt lätt förutspå utfallet på för en nybörjare. Tills man lär sig skilja på vilka som har konkurrensfördelar nog fokuserar jag hellre på netnets i kristider samt obevakade småbolagsstraffsparkar som Bahnhof på 20kr eller protector på 18kr förra året. Compounders kan man plocka in när Mr market gjort dom attraktiva även om det säkert går optimera köpen då genom satsa på cykliskt som tar ännu
    mer stryk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s